Program edukacyjny ,,Skąd się biorą produkty ekologiczne?’’
W roku szkolnym 2022/2023 dzieci 5-6 letnie wzięły udział w ogólnopolskim programie edukacyjnym ,,Skąd się biorą produkty ekologiczne?’’.
Program został opracowany przez Główny Inspektorat Sanitarny wspólnie z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Celem programu jest zwiększanie świadomości i wiedzy na temat rolnictwa ekologicznego oraz budowanie właściwych nawyków żywieniowych wśród najmłodszych, promowanie zdrowego stylu życia. W ramach realizacji programu dzieci 5 i 6-letnie obejrzały film ,,Skąd się biorą produkty ekologiczne?’’, dzięki któremu dowiedziały się co oznacza ,,EKO’’, poznały znaczenie zielonego prostokąta z białym liściem na środku – ,,Ekolistek’’. Dowiedziały się również, co to są produkty ekologiczne, na czym polega ekologiczna hodowla zwierząt, a także ekologiczna uprawa roślin. Po obejrzeniu filmu „Skąd się biorą produkty ekologiczne” miały możliwość bezpośredniego odszukiwania znaczka ,,Eko’’ na produktach ekologicznych zakupionych przez nauczyciela i przyniesionych do przedszkola. Miały również okazję degustacji niektórych produktów: ciasteczka, miód. Przeprowadzono pogadankę na temat zasad zdrowego żywienia dzieci w wieku przedszkolnym, jak powinien wyglądać codzienny jadłospis dziecka. Dzieci zapoznały się z piramidą żywienia i zdrowego stylu życia. Dokładnie analizowały poszczególne piętra piramidy, a następnie indywidualnie układały produkty spożywcze (obrazki) w odpowiednich miejscach piramidy. Oglądały różne rodzaje zbóż oraz degustowały różne pieczywo. Dzieci uczestniczyły w warsztatach kulinarnych – wykonały samodzielnie sałatkę owocowo-warzywną, surówkę z marchwi i jabłek, sok owocowy, kisiły kapustę, wykonały kompoty. Podczas śniadań miały okazję samodzielnego przygotowania zdrowych kanapek.
Ponadto zorganizowano w przedszkolu spotkanie dla rodziców z panią dietetyk, podczas którego rodzice dowiedzieli się wiele cennych wiadomości na temat prawidłowego żywienia dzieci, problemie otyłości i nadwagi wśród najmłodszych. Również dzieci wzięły udział w warsztatach prowadzonych przez panią dietetyk, dzięki którym dowiedziały się wiele ciekawostek na temat zdrowego żywienia, wykonały napój Shreka z owoców i warzyw, a także zdrową nutellę. Dzieci wspólnie z wychowawcą założyły w sali zielony ogródek, gdzie posadziły cebulkę, fasolkę, posiały koper, rzeżuchę – podlewały i pielęgnowały, a gdy wyrosły wykorzystały jako dodatek do zup i kanapek. Została zorganizowana wycieczka do gospodarstwa, gdzie dzieci miały okazję poznać naturalne środowisko i zachowania zwierząt hodowanych w gospodarstwie: owce, kozy, kury, króliki oraz kaczki.
Dzieci uczestniczyły w spotkaniu z pszczelarzem, który przybliżył im zwyczaje pszczół oraz znaczenie tych owadów w świecie przyrody, a także poznały zdrowotne właściwości miodu. Degustowały miód oraz wykonały świece z plastra.
Dzięki realizacji programu ,,Skąd biorą się produkty ekologiczne?’’ dzieci dowiedziały się, dlaczego wybierać produkty ze znaczkiem ,,Eko’’, poszerzyły wiedzę na temat zdrowego żywienia, uświadomiły sobie rolę spożywania warzyw i owoców dla organizmu. Warto już od najmłodszych lat rozwijać prawidłowe nawyki żywieniowe. Utrwalone wówczas przyzwyczajenia i nawyki decydują o późniejszym zdrowym stylu życia.